• Регистрација
Достојанствено, у духу традиције и обичаја вјерујућег српског народа ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
четвртак, 12 јул 2018 00:00

img 4594

ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА-ПЕТРОВДАН

 

Онако како то и доликује правим домаћинима, достојанствено, у духу најбоље традиције и обичаја вјерујућег српског православног народа, у Калиновику је свечано обиљежен велики празник Петровдан, крсна слава општине и овдашњег Храма Св. Петра и Павла.

Послије свете литургије, свечана славска литија прошла је централном улицом све до здања Општине Калиновик, гдје је у молитвеном озрачју обављен и обред ломљења славског колача, послије чега се житељима Калиновика и бројним гостима обратила начелник ове општине Милева Комленовић, пожеливши свима срећну и Богом благословену крсну славу.

-Часни оци Српске православне цркве, поштоване породице погинулих бораца, вјерујући народе, браћо и сестре Калиновчани у Калиновику и расијању, предсједниче Скупштине општине, уважени одборници, драги моји сарадници, срећна и Богом благословена крсна слава општине и цркве Светих апостола Петра и Павла. Захваљујем се угледним гостима и пријатељима на присуству и поздрављам представницу Амбасаде Републике Србије у БиХ Теу Ђурић, предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташу Кошарца, колегу, начелника Општине Фоча Радисава Машића, начелника Полицијске управе Фоча Велимира Костовића, директоре предузећа и установа, представнике мјесних заједница, удружења, представнике привредног, политичког, друштвеног и културног живота...Сви ви, драги пријатељи, добро нам дошли и хвала вам што са нама дијелите овај диван празник-започела је обраћање Комленовићева, казавши да је ово „диван сабор гдје Дух свети са нама обитава и гдје нас са небеских висина благосиљају Свети апостоли Петар и Павле.“

Поручила је да су наша вјера и љубав према Богу духовна вертикала и носиви стуб, те да, и када дођу тешка времена, једино што нас може сачувати и што нас може задржати јесте управо тај стуб вјере и љубави.

У том контексту, поновила је оно што се зна, али ријетко помиње, а то је чињеница да је све друго пролазно-државе, царства, империје, уређења, партије...-једино је Божија љубав непролазна!

-Она увијек окријепи, помогне и оснажи. Зрачак свјетлости може да одагна много таме, а зрачак љубави у срцима нашим да одагна много зла и мржње. Из тог разлога желим да процвјетамо у духовној радости и јединству и да вас позовем да се уздржимо од ружних ријечи и дјела, те да сачувамо свој образ и своју душу и образ поносног Калиновика-емотивно и продуховљено, како то и доликује славском обраћању, бесједила је Милева Комленовић.

Истакла је да је Калиновик мали град са великим људима, град који је изњедрио и најумније и најобразованије и најхрабрије људе, који су обиљежили вријеме у којем су живјели и Калиновик учинили великим.

-И ми данас требамо да чинимо да Калиновик остане велики. Ако се питамо шта да чинимо, одговор ће бити у сљедећем-када су то нашег великог Калиновчанина генерала Младића питали у тешким ратним временима, он је војнички одговорио да свако треба да ради свој посао. То нам је и данас путања којом требамо да се крећемо. Без обзира шта ко ради и шта је чије занимање и посао, када то часно чини, онда и доприноси и себи и својој породици, општини и народу-рекла је Комленовићева.

Она је нагласила да, без обзира на вријеме у којем живимо, каква искушења трпјели и колико нам било тешко, увијек треба да се држимо Христове заповијести „У дубини душе треба да се радујемо и веселимо“...животу, човјеку, његовом личном успјеху, јер успјешни појединци јесу и успјех заједнице, општине и народа.

-Нека нам Господ да снаге и жеље да радимо за добро житеља Калиновика и за лично спасење, да сваки сљедећи Петровдан буде нова степеница у напретку Калиновика и овдашњих становника. Нека је срећно и Богом благословено данашње духовно славље и да нас звона цркве Светих апостола Петра и Павла окупљају на многа љета-честитала је славу окупљеним Калиновчанима и гостима начелник ове општине Милева Комленовић.

Заједно са општинским званичницима Калиновика, грађани и гости, представници јавног, политичког и привредног живота овог краја и сусједних општина, директори и представници појединих републичких управа и предузећа, посјетили су и Спомен собу у Калиновику, гдје су прислужене свијеће и положени вијенци у знак сјећања и поштовања према погинулим борцима овог краја у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Потом је одржана и Свечана сједница Скупштине општине Калиновик, на којој су предочени даљи развојни планови на овом подручју, те уручена општинска признања, награде и захвалнице, послије чега је уприличен и свечани славски ручак-трпеза љубави, која је за госте била постављена у дивном амбијенту ресторана калиновачког хотела „Москва“.

Није на одмет поменути ни то да је празновање Петровдана у Калиновику обогаћено и низом пратећих, спортских и манифестација у областима културе и туризма, док је Општина Калиновик, уочи мјесне и црквене славе, грађанима поклонила и цјеловечерњи концерт популарне групе „Освајачи“.

 

 
Copyright © 2024. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.